26° / 9° Intervals de núvols

Catàleg de béns a protegir

INTRODUCCIÓ

El catàleg de béns a protegir del municipi d'Artesa de Segre és un document inclòs en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal d'Artesa de Segre (POUM).

El catàleg té per objectiu protegir els edificis, conjunts, elements arquitectònics, espais urbans i patrimoni arqueològic que per les seves característiques arquitectònics, històriques, urbanístiques, arqueològiques, paistagístiques i socials, siguin mereixedors de dita protecció.

La base per l'elaboració del catàleg de béns protegits ha estat l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, dels béns indicats des de l'Ajuntament d'Artesa de Segre i de les propostes de l'equip redactor del propi POUM.

 

CATALOGACIÓ

  • BCIN o assimilables: Són els béns que ja tenen consideració de Béns Culturals d'Interès Nacional segons el que disposa la Llei 9/1993 del patrimoni català o que són susceptibles de ser-hi incloses.
  • BCIL o assimilables: Béns culturals d'interès local. Són aquells elements del catàleg que mantenn el seu valor històric-artístic i arquitectònic en si mateixos i que no tenen consideració de BCIN segons el que disposa la llei 9/1993.
  • BC: Són elements que tot i el seu especial interès arquitectònic, o històric, no tenen consideració de BCIN o BCIL i s'estableixen determinats nivells de regulació normativa per evitar que les intervencions que es vulguin realitzar sobre ells no comportin la seva degradació. Aquests béns poden ser declarats Béns Culturals d'Interès Local prèvia tramitació de l'expedient administratiu corresponent.
  • JA: Béns considerats Patrimoni arqueològic. Són elements o zones que tenen un especial interès per la seva concentració en l'espai de restes generades per els activitats de les comunitats humanes i/o animals del passat i que és susceptible de ser estudiat mitjançant els mètodes arqueològics corresponents.

 

ELEMENTS PROTEGITS

  • ELEMENTS PUNTUALS: Són aquells elements característics que estan situats en un edifici, façana o entorn urbà que cal protegir pel seu valor arquitectònic, històric-artístic, urbanístic, arqueològic, paisatgístic o social.
  • FAÇANES: Elements que cal mantenir en aquells casos que la seva particularitat així ho requereixi.
  • EDIFICIS: Es protegiran aquells que són vertaderament i representatius i que mantenen les característiques originals.
  • ENTORNS URBANS: Són aquells ambients que conserven una coherència formal, paisatgística, etc ... que s'han de protegir per evitar la seva degradació.
  • PATRIMONI ARQUEOLÒGIC: Com a elements característics i no classificables dins dels apartats anteriors, tenen una categoria pròpia de protecció.

 

NIVELLS DE PROTECCIÓ

NIVELL 1:

  • Aquest nivell inclou exclusivament els Béns Culturals d'Interès Nacional o assimilables, que tindran el nivell de protecció que determina la Llei de Patrimoni Català.
  • No es podrà realitzar cap tipus d'obra sense l'exprès permís de la Direcció General de Patrimoni Cultural que dictaminarà les actuacions prèvies a realitzar i determinarà la viabilitat de les obres.

NIVELL 2:

  • Es mantindrà la configuració específica de la façana, element o edifici, tot i que per mitjà d'un estudi previ i d'acord amb la legislació vigent, es podrà autoritzar la modificació de les proporcions, la situació i nombre de les obertures per poder donar l'element en qüestió el nivell d'habitabilitat que correspongui. L'element catalogat no podrà ser modificat ni en la seva estructura ni en els seus elements constitutius, sense la prèvia atorgació d'una llicència municipal, sol.licitada amb un projecte, aquest projecte ha de justificar la conveniència o necessitat de les obres de modificació, que es descriuran en una memòria i s'aportaran els plànols corresponents.
  • Aquest nivell de protecció s'aplicarà a tots els edificis, elements del casc antic d'Artesa de Segre i als considerats BCIL o assimilables, tret d'aquells que per la seva protecció específica se'ls apliqui un altre nivell de protecció.

NIVELL 3:

  • En aquest nivell quan se sol.liciti una llicència d'obres que pugui afectar qualsevol dels jaciments del catàleg, caldrà informar al Departament de Cultura i requerir al propietari perquè presenti un estudi de la incidència que les obres poden tenir en les restes arqueològiques, elaborat per un professional especialitzat en el tema. En els jaciments en llocs amb usos agrícoles i forestals, es permet la seva continuïtat sempre que no afectin les zones arqueològiques. No es permeten els moviments de terres, la realització de pous, extraccions o perforacions.
  • Si hi hagués algun solar en el qual es pot conservar restes de muralla medieval formant part de les cases actuals, o del subsòl, es obres d'enderrocament o rehabilitació s'hauran de realitzar sota control i seguiment arqueològic.
  • En els jaciments arqueològics dels que es disposa d'un àmbit de protecció aportat per l'Àrea de Coneixement i Recerca de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es considera un àrea de protecció de 100 metres al voltant de l'element en qüestió (a excepte de la capella de la Verge del Pla que aquesta zona es de 50 metres).
  • En cas de contradicció en la documentació del POUM, pel que fa a les mesures de protecció del bé, establertes entre el catàleg i les normes urbanístiques generals, prevaldran sempre les determinacions del catàleg.

NIVELL 4:

  • Nivell de protecció assignat als elements catalogats com a BC. En aquest nivell s'admet la possibilitat de desmuntar la façana, element protegit o edifici per problemes amb la solidesa estructural o problemes constructius que així ho aconsellin, per tornar-lo a reconstruir amb la situació, característiques i materials originals.
  • Es podrà permetre el buidat interior de l'edifici, mantenint la volumetria i la situació de les obertures, posteriorment a la realització del corresponent projecte a tal efecte i a l'atorgació de la corresponent llicència municipal.

 

RELACIÓ BÉNS PROTEGITS

  1. Castell de Comiols BCIN
  2. Sant Romà de Comiols BCIL
  3. Sant Marc i Sant Joan de Batlliu BC
  4. Sant Martí de Collfred BC
  5. Santa Maria de Vernet BC
  6. Castell de Vernet BCIL
  7. Trulls de Vernet BC
  8. Jaciment arqueològic d’Antona JA
  9. Sant Bartomeu d’Ariet BC
  10. Castell de la Vall d'Ariet de Caps BCIN
  11. Santuari de Mare de Déu de la Vedrenya BC
  12. Castell d'Artesa (o el Castellot) i jaciment arqueològic BCIN
  13. Església de Santa Maria del Pla BCIL
  14. La Granja BCIN
  15. Museu del Montsec BC
  16. Església de l'Assumpció BC
  17. Sagrat Cor BC
  18. Castell de Vilves BCIN
  19. Església de Sant Climent de Vilves BCIL
  20. Tombes antropomorfes de Seró JA
  21. Església de Santa Maria de Baldomar BCIN
  22. Església Santa Maria de Seró BC
  23. Castell de Seró BCIN
  24. Santuari de Mare de Déu de Refet BC
  25. Castell de Tudela de Segre BCIN
  26. Església de Sant Pere BCIL
  27. Castell i Església de Sant Miquel de Grialó BCIN
  28. Església de Sant Miquel de Colldelrat BC
  29. Església de Sant Salvador BC
  30. La Mesquita (Església i sarcòfags) BC
  31. Església de Santa Maria d’Anya BCIL
  32. Castell de la Clua BCIL
  33. Església de Sant Julià de la Clua BC
  34. Colònia la Fabrica BC
  35. Església de Sant Gil BC
  36. Tombes medievals (Finca les Pletes) JA
  37. Església de Santa Maria de Montargull BC
  38. Església de Sant Ponç de Vall-llebrera BC
  39. Església de Sant Serni de Vall-lleberola BC
  40. Església de Santacreu BC
  41. Castell de Montmagastre BCIN
  42. Sant Miquel de Montmagastre BC
  43. Tomba Masset JA
  44. Menhir de Montmagastre JA
  45. Tombes Tossal de les vídues JA
  46. Església Tancalaporta BC
  47. Església Santa Fe BCIL
  48. Petjades de dinosaures JA
  49. Trull del Farré BC
  50. Dolmen de Montmagastre JA
  51. Enterrament d’Anya JA
  52. Tombes els Tossals JA
  53. Castell de la Vall d’Ariet de Sols BCIN
  54. Sant Salvador d’Alentorn BC
  55. Ajuntament d’Artesa de Segre BC
  56. Les Escoles BC
  57. La Farinera BC
  58. Jaciment La Roureda de Vernet BC
  59. Esglèsia de les Torres BC
  60. Porxos de la Plaça Major BC
  61. Trulls d’Anya BC
  62. Camí Ral JA
  63. Jaciment Cal Cassaca JA
  64. Jaciment de Les Deveses JA
  65. Jaciment de Colldelrat JA
  66. Jaciment de Refet JA
  67. Jaciment Serrat del Sabater I JA
  68. Jaciment Serrat del Sabater II JA
  69. La Balma del Clotar JA
  70. La Balma d’en Borrell JA
  71. Església Montargull BC
  72. Monestir de Vall-lleberola BC
  73. Portal de Vall.llebrera BCIL
  74. Portal de Tudela BCIL
  75. Casc Antic d’Artesa de Segre BC
  76. Espluga Negra de Vall.llebrera I JA
  77. Espluga Negra de Vall.llebrera II JA
  78. Galeria 1 del Serrat de la Torre de l’Àliga JA
  79. Galeria 2 del Serrat de la Torre de l’Àliga JA
  80. Tombes de llosa del Pla JA
  81. Construcció Megalítica 1 (Inèdit) I JA
  82. Construcció Megalítica 1 (Inèdit) II JA
  83. Construcció megalítica Mas Canaleta JA
  84. Megalit del Pla de Camats JA
  85. Coves d’Antona JA
  86. Antiga elèctrica BC

 

ALTRES LLOCS D'INTERÈS

  • Ll-1 Coll de Comiols BC
  • Ll-2 Font de la Trilla (zona de Picnic) BC
  • Ll-3 La Palanca (zona de Picnic) BC
  • Ll-4 Font del Canalet BC