27° / 10° Intervals de núvols amb pluja

Èxit de la primera edició de la Festa del Vi Novell "Espinjola't"

DIMECRES 27 NOVEMBRE 2019

Divendres dia 22 de novembre es va celebrar la Festa del Vi Novell “ESPINJOLA’T”, organitzada pel Celler del Montsec. Una festa que te com a objectiu posar en valor aquest producte històric tant arrelat a la nostra terra, mirant que el vi esdevingui el nexe d’unió entre productors locals, artesans, restauradors i elaboradors de proximitat, entre d’altres, per tal de gaudir tots plegats d’una festa que pensem que pot generar sinergies positives per tots i totes.

El Vi Novell és el gran protagonista de la festa, un vi afruitat de textura sorprenent. Els principals factors que el caracteritzen són la temporalitat i la producció limitada, ja que s’enceta per Sant Martí (11 de novembre) i el seu consum dura fins que comencen a sortir els primers vins joves del celler. A més a més, és el primer tast de la collita.  

Aquesta gran festa també serveix per conscienciar que estem en una zona històrica de gran potencial vinícola que cal recuperar i esprémer com en poc més de 25 anys han aconseguit altres comarques. Fent sempre ressò en que la vinya, comparativament amb altres cultius, és més sostenible, creant així, un valor afegit de qualitat que afecta directament al turisme, la gastronomia i els productes locals.

Però no només això, l’Espinjola’t també va tenir la seva vessant solidària amb la rifa de la Bota d’Or, entre les entitats del municipi, i la seva participació amb la Marató de TV3, donant la meitat de les vendes d’aquell dia.

Els premis dels espinjoladors de l’any, entregats per la revista La Palanca, van acabar en mans de: la ciclista Ramona Gabriel (Premi Individual), el CAP d’Artesa (Premi Col·lectiu), els actors i directors teatrals Joan Roca i Dolors Palet (Premi Honorífic) i l’expresident de la Cooperativa Joan Serra (Premi Cooperatiu).

Finalment, la vetllada va acabar amb el sorteig de la gran Bota d’Or que va acabar de camí a casa de les Dones Puntaires d’Artesa de Segre.

 

Hi ha gent que pensa que el vi és energia natural que ve de la terra. D’altres, que entrellaça amb la nostra història des de l’època Íbera. I els més poètics creen la metàfora de que és una infusió comestible del nostre paisatge, una comunió directa entre la terra i les persones. Moltes són les opinions sobre el sabor i la textura dels bons vins. No obstant, el que sabem del cert, gràcies a diversos estudis, són totes les seves virtuts saludables, sempre des d’un consum moderat.