29° / 10° Clar

PREHISTOSCOPI / FIRA DE DIDÀCTICA DE LA PREHISTÒRIA

DIMECRES 01 JUNY 2022

Ahir, 31 de maig, a les 12 del migdia a Seró Espai Transmissor, va tindre lloc la presentació pública de Prehistoscopi, la primera fira de didàctica de la prehistòria que es fa a Catalunya. L’acte va ser presidit per la Sra. Maria Cusola, alcaldessa d’aquesta ciutat, i van prendre la paraula diferents representants de les entitats organitzadores de l’esdeveniment. 

Envoltats pel caliu dels paisatges de la comarca de la Noguera i acompanyats de l'estàtua- menhir més alta trobada a Europa (set metres), Prehistoscopi- fira de didàctica de la Prehistòria tindrà lloc l’11 de juny de 2022 a l’equipament Seró Espai Transmissor https://www.seroespaitransmissor.cat/ al veïnatge de Seró, avui integrat dins el municipi d’Artesa de Segre.

Aquesta fira vol ser un lloc de presentació de les activitats didàctiques que es fan a Catalunya al voltant de la prehistòria. Un esdeveniment dirigit als professionals de la comunitat educativa, i a les famílies en general, en el qual museus de la prehistòria, parcs arqueològics, empreses i entitats de serveis didàctics presentaran les seves propostes i novetats. La jornada es dividirà en dues sessions ben diferents: 

Al matí, oberta a famílies i escoles, es proposa una fira pròpiament dita en la que poder conèixer, participar i gaudir de diferents activitats i tallers que proposaran més d’una quinzena d’expositors procedents de tot el país. 

Una veritable festa de la didàctica en la que hi haurà també la participació de les colles de gegants de Moià i de l’Espluga de Francolí, que recreen a personatges de la prehistòria, i una parella de mamuts d’una colla d’animació de Viladecans, al que els hi agrada particularment ruixar amb aigua quan detecten la presencia d’humans. 

A la tarda, amb un esperit més tècnic, la fira esdevindrà un espai de reflexió. Un marc on els professionals de la didàctica podran compartir experiències i valorar reptes de present i futur. També decidir la data i la seu de la propera trobada. 

Prehistoscopi és una iniciativa conjunta del Camp d’Aprenentatge de la Noguera, el Museu de Suport Territorial de la Noguera i l’ajuntament d’Artesa de Segre que compta amb la col·laboració de l’Escola Els Planells d’Artesa, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. 

Seró Espai Transmissor, una obra d’art de la prehistòria 

L’equipament Seró Espai Transmissor és on s’allotgen diverses escultures decorades amb diferents motius esculpits. Una d’elles, amb 7 metres d'alçada, és l'estàtua- menhir més alta fins ara trobada a Europa. 

Aquest grup escultòric s'integra dins del fenomen de l'estatuària europea que es desenvolupa entre final del quart i el tercer mil·lenni abans de la nostra era. Són la mostra més rellevant d'escultura megalítica antropomorfa del neolític final a Catalunya i esdevenen veritables obres d'art de la prehistòria europea. 

Aquestes grans escultures van ser trobades durant els treballs de construcció d’una de les canonades de la xarxa de distribució de reg del sistema Segarra - Garrigues l'any 2007, i avui s’integren dins un equipament, l’edifici Seró Espai Transmissor, ubicat a la petita vila de Seró, a Artesa de Segre. L’edifici va guanyar el premi FAD d'arquitectura de l'any 2013 i va ser una de les tres obres escollides per representar Catalunya a la 14 Biennal d'Arquitectura de Venècia de l'any 2014.