ORDENANÇA NÚM. 43 NORMES D’ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DE LA LLAR D’INFANTS MUNICIPAL D’ARTESA DE SEGRE
TÍTOL PRELIMINAR
Article 1. Objecte
L’objecte d’aquest document és la regulació de la prestació del servei de la llar d’infants municipal d’Artesa de Segre.
La llar d’infant municipal és un servei públic adreçat a les famílies residents preferentment al municipi d’Artesa de Segre amb infants d’edats compreses entre les 10 mesos i els 3 anys, a les que als ofereixen serveis d’educació integral en el primer cicle d’educació infantil.
Article 2. Titularitat
L’activitat pròpia del servei de llars d’infants municipals és assumida per l’Ajuntament d’Artesa de Segre com a servei propi. El servei de llar d’infants municipal es regirà pel que disposa el Decret 282/2006, de 4 de juliol (DOGC núm. 4.670, de 6.7.2006), pel qual es regulen el primer cicle de l’educació infantil i els requisits dels centres, i per la resta de disposicions legals i reglamentàries aplicables o les que les substitueixin; pel DECRET 21/2023, de 7 de febrer, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació infantil, i per la disposició addicional desena del Decret 102/2010, de 3 d’agost, d’autonomia dels centres educatius (DOGC núm. 5.686, de 5.8.2010), que estableix que el Departament d’Ensenyament adaptarà progressivament l’organització i el funcionament de les llars d’infants a l’exercici de l’autonomia pedagògica, d’organització i de gestió.
Article 3 Gestió
El servei municipal de llars d’infants es prestarà per l’Ajuntament d’Artesa de Segre, indistintament, en règim de lliure concurrència i sota la forma de gestió indirecta a través d’un contracte de serveis, o també en forma de gestió directa.
Article 4 . Vessant pedagògica. Principis i objectius
L’educació infantil té com a objectiu el desenvolupament global de les capacitats dels infants durant els primers anys de vida, a l’inici del procés d’aprenentatge, i ha de prevenir i compensar els efectes discriminatoris de les desigualtats d’origen social, econòmic o cultural.
La finalitat de les llars d’infants és contribuir al desenvolupament emocional i afectiu, físic i motor, social i cognitiu dels infants, proporcionant-los un entorn de confiança on se sentin acollits amb expectatives d’aprenentatge.
Es respectaran les necessitats educatives, afectives i de relació familiar dels infants, la protecció dels seus drets, el foment dels valors (democràtics, de convivència, participació, ...) i la conciliació de la vida familiar i l’activitat laboral dels pares o tutors legals.
A les llars d’infants s’afavorirà un clima de tranquil·litat i de respecte dels diferents ritmes individuals de cada infant.
Les llars d’infants han d’acollir els infants i acceptar-los íntegrament amb estima, conèixer-los i comprendre’ls des del respecte i l’afectivitat, i assegurar les relacions de confiança amb les persones adultes i amb la resta dels infants més propers.
Els infants amb necessitats educatives especials han de rebre l’atenció d’acord amb les seves capacitats personals i els objectius a assolir des del moment en què aquestes necessitats són detectades.
Hem de creure en un infant real, competent, capaç, complex, divers, únic, amb un potencial imprevisible i amb una autonomia progressiva, que va coneixent el món des de la seva globalitat.
A les llars d’infants, l’organització del temps, els espais i els materials ha de facilitar l’acció autònoma dels infants i la possibilitat d’explorar i descobrir. Les activitats quotidianes lligades a la satisfacció de les necessitats bàsiques han de ser l’eix de l’organització educativa. L’observació i la documentació pedagògica han de ser les eines fonamentals per al seguiment dels progressos de l’infant i per a la millora de la pràctica educativa des de la reflexió.
Cada llar d’infants, d’acord amb la seva autonomia pedagògica i organitzativa, ha d’elaborar/revisar el seu projecte educatiu per adaptar-lo al que estableix el Decret 101/2010, d’ordenació dels ensenyaments del primer cicle de l’educació infantil. El projecte educatiu ha de concretar els principis pedagògics i organitzatius, els valors, els objectius i les prioritats d’actuació.
Les llars d’infants han de cooperar estretament amb els pares, mares o tutors legals, com a primers responsables de l’educació dels seus fills/es.
Les llars d’infants han d’establir mecanismes de participació i col·laboració que permetin compartir amb les famílies la informació sobre l’evolució del procés educatiu dels seus fills/es i els criteris d’intervenció educativa i responsabilitat educativa d’acord amb la carta de compromís educatiu que s'han formulat.
Les famílies també han de col·laborar amb les llars d’infants, tal i com signen a la carta de compromís educatiu. En el cas de no complir amb les obligacions que això comporta (respectar els horaris del centre, garantir l’assistència regular dels infants...) l’Ajuntament té la potestat per prendre les mesures que es considerin pertinents, podent causar la baixa de l’infant al centre.
TÍTOL PRIMER
De l’organització i el funcionament de la llar d’infants municipal d’Artesa de Segre.
CAPÍTOL 1. ORGANITZACIÓ GENERAL DE LES LLARS D’INFANTS
Article 5. Espais i instal·lacions
Tots els espais de la llar d’infant, tant interiors com exteriors (excloent les zones de serveis) es consideren potencialment educatius i s’utilitzen per fer propostes de jocs, tallers i/o activitats de vida quotidiana.
Cada grup té un espai de referència perquè cadascun dels infants hi guardi les seves pertinences i estris personals.
L’Ajuntament d’Artesa de Segre, com a titular del servei de la llar d’infants municipal, té l’obligació de mantenir les instal·lacions del centre en les condicions higienicosanitàries i de seguretat regulades en l’article article 14.7 de la Llei orgànica d'educació 2/2006, de 3 de maig, i en la resta de disposicions legals i reglamentàries aplicables o les que les substitueixin.
La direcció del centre té el deure d’informar al titular del servei de qualsevol incidència que es produeixin.
Article 6 Calendari
El calendari l’aprovarà l’Ajuntament d’Artesa de Segre per a cada curs vigent i es facilitarà a les famílies a l'inici de curs.
L'inici de curs coincidirà amb el segon dia laborable, amb alumnes i finalitzarà el darrer dia laborable de juliol.
La llar d’infants municipal oferirà servei als infants durant les vacances escolars de Nadal i Setmana Santa.
El servei de la llar d’infants romandrà tancat durant l’Agost.
Festius: Festes Locals, nacionals, estatals i 4 dies de lliure disposició.
El dijous de Festa Major el servei de llar d'infants finalitzarà a les 13:00 hores.
El dimarts de carnestoltes el servei de llar d'infants finalitzarà a les 17:00 hores.
Article 7. Horaris
Cada llar d’infants decidirà els horaris d’entrada i sortida segons la mateixa organització del centre.
L’educador/a-tutor/a només lliurarà l’infant als pares o a la persona que ells hagin autoritzat per recollir el seu fill/a mitjançant una notificació prèvia.
Qualsevol canvi d’horari l’haurà de comunicar la família a l’educador/a-tutor/a amb anticipació.
Franja horària màxima d’obertura del centre:
- De setembre a juny 7:45h fins a 19:00 h
- Juliol de 7:45h fins a 18:00 h
Article 8. Serveis de la Llar d’Infant municipal d’Artesa de Segre.
8.1. Servei d'acompanyament de menjador i descans.
La llar d’infant municipal ofereix als infants matriculats al centre un servei d'acompanyament a menjador que faciliti la comptabilització de la vida laboral i familiar.
L’horari del servei d'acompanyament a menjador i descans és previst de 13.15h a 14.45h. El cost d’aquest servei i la seva prestació serà el que fixin les ordenances municipals corresponents i no inclou el menjar.
Segons el Reial Decret 2484/1967, de 21 de setembre, pel que s’aprova el text del Codi Alimentari Espanyol, qualsevol elaboració d’aliments per part dels infants, les famílies o les educadores com a activitat de la programació anual aprovada pel Consell Escolar s’ha de fer tenint en compte les normes generals d’higiene, evitant qualsevol possible contaminació aliena als aliments. En tot cas, cal evitar les elaboracions fetes amb ou cru, cremes, trufa i/o nata.
En cas que l'infant requereixi de descans el centre decidirà quin material, roba i estris cal que portin els infants per fer ús del servei de dormitori.
El no pagament dels serveis d'acompanyament a menjador i/o descans implica ser deutor i l'infant deixarà d'utilitzar el servei que sigui i s'iniciarà el procediment administratiu per quedar-se sense plaça, sense haver de fer cap avís escrit a la família.
8.2. Servei d'acollida
La llar d’infants municipal ofereix als infants matriculats al centre un servei d'acollida que faciliti la comptabilització de la vida laboral i familiar.
L'horari del servei d'acollida de matí de 7:45 a 8:45h. El cost d’aquest servei i la seva prestació serà el que fixin les ordenances municipals corresponents.
El no pagament dels serveis d'acollida implica ser deutor i l'infant deixarà d'utilitzar el servei que sigui i s'iniciarà el procediment administratiu per quedar-se sense plaça, sense haver de fer cap avís escrit a la família.
Article 9. Atenció a la diversitat
Els projectes educatius que elaborin les llars han de ser prou flexibles per permetre concrecions individuals ajustades a les característiques, als ritmes de desenvolupament i aprenentatge i a les singularitats de cada infant amb l’objectiu de donar compliment al Decret 175/2022, de 27 de setembre, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació bàsica, segons el qual en el nou currículum d’Educació Infantil s’han de concretar els criteris d’atenció a la diversitat, contemplant la diversitat en el sentit més ampli, junt amb la detecció i intervenció precoç en casos de dificultats, trastorns del desenvolupament o d’altres Necessitats Educatives Especials (en endavant NEE).
Les llars han d’aplicar les mesures adients perquè l’infant amb necessitats específiques tingui el suport que calgui per assolir el màxim desenvolupament de les seves capacitats personals i els objectius a aconseguir.
S’han de tenir especialment en compte les dificultats dels infants en el moment en què es detectin, a fi i efecte de prendre les decisions necessàries per afavorir-ne el procés de desenvolupament i aprenentatge.
Article 10. Ús de la llengua catalana
La llengua catalana és la llengua vehicular i d’aprenentatge a les llars d’infants públiques d’Artesa de Segre, així com de les activitats i serveis que ofereixen els centres.
Els directors/es vetllaran perquè la llengua catalana sigui la llengua d’expressió normal en les reunions de l’equip educatiu i serà emprada en totes les actuacions del centre: arxiu, informes interns, comunicacions entre altres, de conformitat amb el que estableix la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.
En el cas d’alumnes amb llengua materna i familiar no catalana que mostrin problemes de comprensió a l’aula, s’establiran estratègies per facilitar-los la comunicació.
La llengua catalana també és la llengua de comunicació verbal i escrita en el tràmit amb les famílies. A aquelles que manifestin dificultats de comprensió en la llengua vehicular del centre se’ls oferiran mecanismes i estratègies per facilitar la comunicació. La comunicació escrita i verbal amb les institucions públiques i altres ens serà normalment en llengua catalana.
CAPÍTOL 2. ORGANITZACIÓ INTERNA DEL PERSONAL EDUCADOR
Article 11. Equip educatiu
El treball del personal educatiu de les llars d’infants és un treball en equip, un òrgan tècnic-professional convocat, presidit pel director/a i format per tot el personal adscrit a l’escola.
Les funcions de l’equip educatiu són:
-
Elaborar/revisar el Projecte educatiu de centre per adaptar-lo al que estableix el Decret 101/2010.
-
Elaborar, desenvolupar i avaluar les programacions didàctiques en coherència amb el currículum que estableix el Decret 101/2010 i els criteris acordats en el Projecte educatiu de centre.
-
Organitzar les activitats i aplicar les estratègies necessàries a fi d’aconseguir el màxim desenvolupament de les potencialitats dels infants.
-
Planificar l’ambient educatiu (temps, espais i materials).
-
Promoure el desenvolupament de les capacitats dels infants amb iniciatives en l’àmbit de l’experimentació i la investigació pedagògiques.
-
Participar en l’elaboració de la programació general anual del centre que s’haurà de presentar al Consell Escolar perquè l’aprovi a l’inici de curs.
-
Establir els aspectes rellevants de l’observació, els instruments de registre, la informació a les famílies i altra documentació pedagògica.
-
Tenir cura que els processos d’avaluació, observació i seguiment dels infants es facin atenent els documents i requisits formals establerts per a l’educació infantil al Decret 175/2022, de 27 de setembre, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació bàsica.
-
Avaluar totes les activitats dutes a terme al llarg del curs escolar i fer-ne la memòria anual durant la darrera quinzena de juliol.
-
Establir els mecanismes de participació i col·laboració necessaris que permetin compartir amb les famílies els criteris d’intervenció i responsabilitat educativa
-
Coordinar les funcions d’orientació i assessorament a les famílies.
-
Elegir els seus representants en el Consell Escolar Municipal
-
Reciclar-se professionalment i participar en activitats de formació permanent mitjançant cursos al mateix centre o bé assessoraments en els quals participi el conjunt de membres de l’equip.
CAPÍTOL 3. ADMISSIÓ D’ALUMNES
Article 12. Nombre màxim d’infants per grup
Les llars d’infants municipals, d’acord amb el que disposa el Decret 282/2006, de 4 de juliol, al primer cicle de l’educació infantil pot haver-hi simultàniament, com a màxim, el nombre següent d’infants per grup-classe:
Menors d’un any : 8 infants
D’entre 1 i 2 anys: 13 infants D’entre 2 i 3 anys : 20 infants
La llar d'infants municipal d'Artesa de Segre disposa dels següents grup-classe autoritzats pel departament d'educació:
Menors d’un any : 1 grup-classe de 8 infants
D’entre 1 i 2 anys: 1 grup-classe de 13 infants
D’entre 2 i 3 anys : 2 grup-classe de 20 infants (total de 40 infants)
Article 13. Procés de preinscripció i matriculació
El règim d’admissió d’infants a la llar d’infants municipal d’Artesa de Segre s’ajustarà al règim que estableixen l’article 20.2 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, reguladora del dret a l’educació i el Decret 85/1986, de 20 de març, sobre el marc general d’admissió d’alumnes en centres docents públics i concertats de Catalunya, així com la normativa específica que dicti el Departament d’Educació per a llars d’infants públiques.
L’Ajuntament d’Artesa de Segre, en tant que ens públic amb competències en matèria d’admissió d’alumnat, pot establir el corresponent procés així com un barem propi d’admissió d’alumnes que, en qualsevol cas, sempre es regirà pel que preveu la normativa que regula l’admissió d’alumnat, respectant els criteris d’admissió que s’hi estableixen.
El calendari del període de preinscripció serà el que proposin el Departament d’Educació i l’Ajuntament d’Artesa de Segre. El procés de preinscripció s’inicia amb la presentació de la sol·licitud i finalitza amb la publicació de la relació d’alumnes admesos. El procés de preinscripció i matrícula es realitza de manera telemàtica, a través de la pàgina web de l’Ajuntament d’Artesa de Segre, abans del dia 15 de juny. Per formalitzar la preinscripció cal haver lliurat la sol·icitud amb tota la documentació addicional requerida.
Les places que s’ofereixen per a cada curs i grup d’edat es determinaran a partir de la confirmació per escrit de la continuïtat de les famílies que tenen els seus fills matriculats en el curs vigent. L’òrgan competent de l’Ajuntament aprovarà les places vacants definitives.
Un cop finalitzat el procés de preinscripció, si el nombre de sol·licituds és superior al nombre de vacants, les sol·licituds es baremaran d’acord amb els criteris aprovats per l’òrgan competent de l’Ajuntament. En cas d’empat, es realitzarà un sorteig públic. Abans d’iniciar el procés de matriculació, l’àrea d’educació comprovarà que els progenitors dels infants que han obtingut plaça no siguin deutors de l’Ajuntament i, en cas que hi hagi algun deute, s’exigirà el pagament de les taxes previ a la matrícula. Els infants que no hagin obtingut plaça passaran a formar part de la llista d’espera en l’ordre establert pel barem i sorteig. Si es produeixen vacants durant el procés de matrícula o durant el curs, s’oferirà la plaça als infants d’aquesta llista baremada seguint l’ordre establert, llista que gestionarà l’Ajuntament d’Artesa de Segre.
En el cas que s’hagués d’augmentar la ràtio d’un grup d’edat per la matrícula de germans bessons, les vacants que es puguin produir durant el curs no s'ofereixen als infants de la llista d’espera fins que no s'han cobert els increments de ràtio autoritzats. Quan s’iniciï el procés de preinscripció corresponent al curs següent ja no es matricularan més infants per tal de no interferir en el nombre de places vacants.
Article 14. Gestió de quotes i baixes
Les quotes a abonar per cadascun dels serveis prestats i els terminis de pagament seran els que estableix l’Ajuntament d’Artesa de Segre mitjançant les ordenances fiscals municipals corresponents. Les quotes seran d’aplicació per tot el curs escolar i s’abonaran en les mensualitats que fixin les ordenances fiscals vigents.
El servei escolar, així com els serveis de menjador i acollida fixe, s’abonaran per avançat a inicis de mes i els serveis esporàdics a mes vençut, mitjançat domiciliació bancària. També es podran establir altres sistemes per facilitar el pagament a les famílies usuàries quan hi hagi rebuts pendents.
En el cas d’incórrer la falta de pagament de la taxa, a més de qualsevol altre perjudici que es provoqui a causa d’això, el beneficiari perdrà el dret a la plaça o places que hagués obtingut, procedint l’òrgan competent a la declaració d’ofici i de forma automàtica a l’usuari de deutor. Aquest es declararà com a baixa en el servei corresponent, perdent igualment el dret d’utilització de qualsevol servei de la corporació els progenitors/tutors o persones anàlogues de l’infant en el futur fins que no saldi el deute. En cas d’inadvertir injustificadament els requeriments de pagament dels serveis, l’òrgan competent podrà ordenar que no s’accepti l’entrada i prestació de servei a l’alumne afectat, ni de cap altre membre de la unitat familiar, per l’incompliment dels pares, tutors o encarregats.
Quan un infant no pugui assistir al centre, sigui quin sigui el motiu i la durada de la baixa, els pares o tutor han d’avisar l’educador-a/tutor-a corresponent. La no assistència, justificada o no, de l’infant a la llar no comporta cap reducció de la quota mensual establerta.
Si un infant falta 15 dies a la llar d’infants pública sense que els pares o tutors hagin informat al centre, l’educador/a-tutor/a es posarà en contacte amb la família per tal que justifiquin l’absència. Si al llarg dels 15 dies següents no s’aconsegueix establir contacte amb la família o representant legal i no es justifica l’absència, l’administració competent, en aquest cas l’Ajuntament d’Artesa de Segre, obrirà un expedient informatiu que pot comportar la pèrdua de la plaça.
El 75% de no assistència no justificada comporta la pèrdua de la plaça a la llar. La revisió d’aquesta assistència es farà mensualment.
El pare/mare/tutor legal haurà d’informar sobre la baixa definitiva d’un/a alumne/a al centre i formalitzar-la amb un imprès. Aquesta baixa, a efectes de pagament de les quotes, serà computada a partir del mes següent a la formalització de la baixa.
Article 15. La incorporació a la llar d’infants
El projecte educatiu concretarà l’organització de l’horari escolar, que inclourà les mesures per a l’acolliment i l’adaptació dels infants.
El procés de familiarització s’ajustarà a les característiques pròpies de cada llar (dels infants, les famílies, l’entorn, les instal·lacions, etc.).
Caldrà preveure i planificar l’acollida de tots els nens i nenes i les seves famílies, per tal que la incorporació a la llar sigui el més suau possible i aconseguir que tothom hi tingui un lloc.
Criteris a tenir en compte:
- Parlar amb les famílies per tal que puguin prendre decisions amb la màxima informació possible.
- Donar a les famílies algunes pautes en relació amb el que s’espera d’elles durant els primers dies al centre amb el fill/a.
- Incorporar els infants gradualment, de forma que no coincideixin gaires nens i nenes alhora.
- Observar el procés d’adaptació a partir d’indicadors que ens informin sobre l’evolució i la fi del procés.
- Flexibilitzar el procés d’acollida segons el grau d’adaptació del nen o la nena a la llar d’infants.
Article 16. Sortides, excursions i activitats diverses fora del recinte de la llar d’Infants
Al llarg del curs les llars d’infants municipals d’Artesa de Segre poden organitzar sortides/excursions amb els infants. El centre avisarà anticipadament les famílies de la data, el lloc i altres informacions que puguis resultar rellevants de la sortida/excursió proposada.
Quan es facin sortides del centre amb els infants es garantirà sempre un mínim de tres acompanyants per grup classe. El nombre total d’acompanyants dependrà del tipus d’activitat de la sortida.
Les famílies/tutor legal hauran d’autoritzar per escrit la participació del seu fill/a en l’activitat organitzada fora del centre.
Si l’activitat organitzada té un cost addicional, les famílies l’hauran d’abonar prèviament a la realització de l’activitat.
Els infants que no participin en l’activitat proposada per desig exprés de les famílies/tutor podran romandre a la llar d’infants participant en les activitats d’un altre grup-classe.
CAPÍTOL 4. RELACIÓ FAMÍLIA LLAR D’INFANTS
Article 17. Participació i col·laboració amb les famílies
La llar municipal d’Artesa de Segre mantindran una estreta col·laboració amb els pares, mares, tutors dels infants atesos per tal de garantir la coherència i la corresponsabilitat en el seu procés educatiu.
Els centres han d’establir els mecanismes de participació i col·laboració necessaris que permetin compartir amb les famílies els criteris d’intervenció i responsabilitat educativa.
Per facilitar la informació a les famílies sobre el seguiment i l’evolució educativa dels infants, cada llar ha d’establir el calendari de reunions i entrevistes.
Aquesta relació entre les famílies i la llar d’infants es portarà a terme en diferents moments:
-
Preinscripció
-
Matriculació
-
Reunions informatives per a les noves famílies
-
Entrevista individual de les famílies amb l’educador/a-tutor/a a inici i final de cicle
-
Reunions del grup-classe
-
Entrevistes personals de les famílies i el/la educador/a sempre que sigui oportú
-
I tots aquells mecanismes de relació periòdica que permetin informar sobre els aprenentatges, les rutines i els posteriors hàbits quotidians dels infants tant a la llar com a casa.
CAPÍTOL 5 ÒRGANS PARTICIPATIUS EN LA LLAR D’INFANTS MUNICIPAL
Article 18. Corresponsabilització i participació de les famílies en la llar d’infants
La llar d’infant han de formular el contingut de la carta de compromís educatiu amb la participació de la comunitat escolar, especialment dels professionals de l’educació i de les famílies, la qual ha de ser aprovada pel Consell Escolar i signada per les famílies. La llar d’infant han de facilitar la participació de les associacions de famílies d’alumnes ( en endavant AFA) en el projecte educatiu i en el funcionament del centre i afavorir les seves actuacions habilitant espais per poder-hi dur a terme activitats i reunions. També els han d’oferir la possibilitat de difondre la seva informació en els taulers o sistema d’anuncis del centre i garantir els contactes necessaris amb la direcció.
Els principals òrgans participatius de les llars d’infants són el Consell Escolar i l’AFA.
Article 19. Consell Escolar
La representació de la comunitat educativa i de l’administració local en el Consell Escolar es regula mitjançant criteris de representació que la normativa vigent determina en cada moment.
Si es produeix una vacant d’algun pare al Consell Escolar, es demanarà a la Junta de l’AFA que nomeni un nou representant pel temps que li restava de mandat a la persona que ha causat vacant.
Si la vacant es produeix entre el personal educador, s’escollirà un nou representant pel temps que li restava de mandat a la persona que ha causat baixa.
Article 20. Associació de famílies d’alumnes AFA
L’AFA de les llars d’infants municipals es regiran pels seus propis estatuts, tal com estableix la normativa.
Per tal de garantir el funcionament del centre, l’AFA de la llar d’infants municipal haurà d’estar informada dels aspectes generals de l’escola. Així mateix, l’AFA haurà de comunicar a la direcció del centre les activitats i altres propostes que hi vol portar a terme.
CAPÍTOL 6. SEGURETAT I SALUT
Article 21. Seguretat i salut
Quan un infant mostri falta d’higiene de forma habitual es comunicarà a la família. Si no hi ha una resposta positiva per part dels pares la direcció de la llar d’infants informarà a Serveis Socials.
Si un infant té febre amb valor igual o superior a 37,5o, diarrea o alguna malaltia diagnosticada com a contagiosa (conjuntivitis, infeccions a la boca, erupcions a la pell, paràsits intestinals...) no pot assistir a la llar d’infants fins que no hagin transcorregut 24 hores sense símptomes.
Si un infant ha de fer una dieta específica a causa d’intoleràncies alimentàries, al·lèrgies, caldrà que els pares/tutors presentin un certificat mèdic amb les recomanacions oportunes.
Per raons higienicosanitàries, i seguint les recomanacions del Departament de Sanitat, el centre pot prohibir que les famílies dels infants portin qualsevol tipus d’aliment elaborat de manera artesanal i casolana amb l’objectiu de ser distribuït al grup-classe (per exemple pastissos d’aniversari).
En el supòsit que el personal de la llar d’infants tingui sospites d’un possible maltractament o abús sexual sobre un menor o en tingui la certesa, actuarà d’acord amb el que estableix el Protocol marc d’actuacions en casos d’abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.
El director/a de la llar d’infants ha de vetllar, juntament amb el Consell Escolar de la llar, per la creació i el manteniment d’una cultura organitzativa que promogui un ambient saludable lliure de fum, d’acord amb el que estableix la normativa vigent (Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries per fer front al tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes de tabac. BOE núm. 309, de 27/12/2005).
Article 22. Farmaciola
En cada llar d’infants hi ha d’haver una farmaciola en un lloc visible, preferiblement fresc i sec, a l’abast del personal, tancada però no amb clau, no accessible als infants i pròxima a un punt d’aigua.
A prop de la farmaciola i en un lloc visible hi ha d’haver les instruccions bàsiques de primers auxilis i del contingut de la farmaciola.
El contingut de la farmaciola s’ha de revisar periòdicament per tal de reposar el material i controlar-ne les dates de caducitat.
Article 23. Administració de medicaments.
Per tal de poder administrar un medicament a un infant cal que els pares/tutor presentin la recepta mèdica corresponent i un full d’autorització signat pel pare, mare o representant legal.
Per tal de poder administrar medicament homeopàtic cal que els pares i/o tutor presentin un full d’autorització i indiquin la dosi corresponent i l’hora d’administració.
Article 24. Criteris d’actuació en cas d’indisposicions febrils dels infants
En el cas que es detecti que un infant té febre (amb un valor igual o superior a 37,5o), diarrea o qualsevol altre tipus de malestar o símptoma de patir una malaltia contagiosa (conjuntivitis...) cal avisar el pare/mare/tutor per sol·licitar la seva presència immediata al centre i la recollida de l’infant afectat, que haurà d'estar 24h sense febre abans de tornar a l'escola.
Article 25. Criteris d’actuació en cas d’accidents
Si un infant pateix un accident lleu al centre l’educador/a-tutor/a li farà les cures oportunes, de la qual cosa informarà a posteriori al pare, mare o tutor.
En el cas que un infant pateixi un accident que requereixi el seu trasllat immediat a un centre hospitalari:
Es localitzarà el pare/mare/tutor o persona de contacte que la família hagi establert per tal de comunicar l’incident i demanar la seva presència immediata al centre.
Si les circumstàncies ho requereixen es trucarà al 112, que contactarà amb el servei d’ambulàncies per tal de traslladar l’infant a un centre hospitalari
CAPÍTOL 7. ÚS D’IMATGES D’ALUMNES
Article 26. Autorització d’ús d’imatges
Atès que el dret a la pròpia imatge està reconegut a l’article 18.1 de la Constitució Espanyola de 1978 i regulat per la Llei 5/1982, de 5 de maig, sobre el dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge, i que el dret a l’autodeterminació informativa també està reconegut a l’article 18.4 de la mateixa Constitució Espanyola i regulat pel Reglament General de Protecció de Dades (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals, cal disposar, prèviament a la publicació en qualsevol mitjà d’imatges d’alumnes clarament identificables, de la corresponent autorització signada per les persones que exerceixen la pàtria potestat de l’alumne/a.
La llar d’infants informarà els pares, mares o tutors legals de l’alumnat de la possibilitat de publicar imatges dels seus fills/es i facilitarà un model per tal que en puguin autoritzar la publicació o donar-hi el consentiment, que serà vàlid durant l’estada de l’infant a la llar.
TÍTOL SEGON
El personal de la llar d’Infants municipal d’Artesa de Segre.
CAPÍTOL 8 EL PERSONAL DE LA LLAR D’INFANTS MUNICIPAL
Article 27. Personal de la Llar d'Infants Municipal.
El personal de les llars d’infants públiques pot estar format per:
-
Director/a
-
Els/les educadors/es de referència
-
Els/les educadors/es de suport
Article 28. Direcció de la llar d’infants municipal d’Artesa de Segre
La direcció de la llar d’infant pública d’Artesa de Segre és responsabilitat del director/a del centre, que dedicarà un mínim de 2 hores setmanes a les tasques de direcció. La dedicació es determinarà d’acord amb el nombre de grups d’infants que tingui la llar, comptabilitzant 2 hores setmanals de dedicació a tasques de direcció per cada grup d’infants que hi hagi al centre.
Les funcions específiques del director/a són:
- Dirigir i coordinar el currículum escolar.
- Coordinar l’elaboració de la memòria anual d’activitats i presentar-la al Consell Escolar.
- Exercir el comandament directe del personal adscrit al centre, sense perjudici de les competències que li corresponen a l’alcalde president.
- Gestionar davant els serveis competents la dotació de recursos materials i personals del centre.
- Coordinar, juntament amb el Servei d’Educació, la participació dels diferents sectors de la comunitat educativa.
- Potenciar el treball en equip del personal de la llar d’infants.
- Vetllar per la formació continuada de l’equip docent.
- Executar els acords presos pel Consell Escolar en l’àmbit de les seves competències.
- Vetllar pel compliment del Reglament de règim intern.
- Mantenir les relacions necessàries amb les famílies dels infants atesos i altres professionals i serveis en relació amb l’educació i el desenvolupament dels infants.
- Atenció directa als infants.
- Altres funcions que, per disposicions de l’Ajuntament d’Artesa de Segre, l i siguin atribuïdes.
Article 29. Personal educador
L’atenció educativa als infants és a càrrec, en tot moment, dels educadors/es, personal qualificat per impartir el primer cicle de l’educació infantil. Aquests professionals han d’estar en possessió del títol de mestre especialista en educació infantil o del títol de grau equivalent, o del de tècnic superior en educació infantil, o de qualsevol altre títol declarat equivalent acadèmicament i professionalment.
Cada grup estable d’alumnes tindrà un professional dels que preveu aquest article amb la tasca assignada d’educador-tutor i que serà el referent per a la relació amb les famílies.
El nombre mínim de professionals en presència simultània ha de ser igual al nombre de grups en funcionament simultani més un, incrementat en un de més per cada 3 grups o fracció.
Les funcions específiques dels/les educadors/es de referència són:
-
Atendre directament els infants, com a responsables del grup assignat, en el desenvolupament de la personalitat individual i social de l’infant, tant en el camp físic com psíquic i social i de la seva higiene personal, de vestir i d’alimentació. Atendre, així mateix, la vigilància i custòdia dels infants en el cas de sortides programades pel centre.
-
Formar part de l’equip educatiu participant en l’elaboració, execució i avaluació dels projectes que s’estableixin en el pla general de funcionament del centre.
-
Programar, desenvolupar, documentar i avaluar els processos educatius i d’atenció als infants.
-
Mantenir una relació diària amb els familiars dels infants, proporcionant- los orientació i suport.
-
Fomentar entre els infants i familiars usuaris del servei conceptes i valors per a una correcta socialització i desenvolupament i promoure accions educatives específiques per a l’entorn familiar de cada nen/a.
-
Mantenir relació amb altres professionals i serveis educatius relacionats amb l’educació i el desenvolupament dels infants
-
Supervisar i avaluar el personal en pràctiques adscrit a l’aula
-
Assistir als cursos de formació programats pel centre i/o ajuntament.
-
Les funcions específiques d’aquests/es educadors/es de suport són:
-
Fer tasques de suport a les aules adscrites
-
Realitzar les activitats que acordin amb l’educadora de referència de l’aula
-
Posar en pràctica tots els elements i eines pedagògiques per tal de procurar la millor atenció, cura i educació als infants que atenen
-
Assumir els diferents encàrrecs dins de l’aula de manera autònoma i participativa proposant-hi aspectes de millora
-
Participar activament en les reunions d’equip i aportant tot allò que pugui ser beneficiós per al servei
-
Participar en les elaboracions de les programacions d’aula i dels registres necessaris dels espais que atenen
-
Realitzar formació permanent
-
Portar a terme les indicacions derivades de la direcció del centre
-
-
El treball del personal educatiu de les llars d’infants municipals és un treball en equip. Les funcions i l’organització interna de l’equip docent són les recollides en el capítol 2 d’aquest Reglament de règim intern.
Article 30. Personal d’administració i serveis
30.1 Personal del servei de menjador
-
Assumir la custòdia i emmagatzematge i conservació dels aliments dipositats pels pares d’alumnes usuaris d’aquest servei.
-
Responsabilitzar-se de la neteja dels estris utilitzats per aquest servei
-
Realitzar qualsevol altra funció que li assigni la direcció que tingui relació amb l’esmentada feina.
CAPÍTOL 9 DRETS I DEURES
Article 31. Drets i deures de la comunitat educativa de la llar d’Infants
La comunitat educativa de la llar d’infants municipal d’Artesa, formada pel personal de servei de les llars d’infants municipals, els infants usuaris i els pares/mares o tutors legals, tindran els drets i obligacions que s’estableixin a les cartes de compromís de cada centre.
INTERPRETACIÓ
La interpretació i dubtes d’aplicació d’aquest reglament que puguin sorgir en el funcionament del centre correspon al Ple de l’Ajuntament d’Artesa de Segre, amb la consulta prèvia al director/a de la llar d’infants i al Consell Escolar.
DISPOSICIÓ FINAL
Aquest reglament entrarà en vigor un cop sigui aprovat definitivament pel Ple de l’Ajuntament i s’hagi publicat el text íntegre al Butlletí Oficial de la Província i hagin transcorregut els terminis que estableix l’article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local.
REFERENTS NORMATIUS
Organització general del curs
-
Llei 12/2009, de 10 de juliol, d’educació (LEC), modificada per la Llei 11/2011, de 29 de desembre
-
Decret 282/2006, de 4 de juliol, dels requisits dels centres del primer cicle de l’educació infantil
-
Decret 101/2010, de 3 d’agost, d’ordenació dels ensenyaments del primer cicle de l’educació infantil (deroga els articles 3, 4 i 5 del Decret 282/2006)
-
Ordre EDU/484/2009, de 2 de novembre, del procediment i els documents i requisits formals del procés d’avaluació del segon cicle de l’educació infantil
-
Decret 102/2010, de 3 d’agost, d’autonomia dels centres educatius (DOGC núm. 5.686, de 5.8.2010)
-
Decret 279/2006, de 4 de juliol, sobre drets i deures de l’alumnat i regulació de la convivència en els centres educatius no universitaris de Catalunya
-
Ordre ENS/151/2012, de 5 de juny, per la qual s’estableix el calendari escolar dels cursos 2012-2013 per als centres educatius no universitaris de Catalunya.
Seguretat i salut
-
Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals (BOE núm. 269, de 10.11.1995)
-
Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s’aprova el Reglament dels serveis de prevenció (BOE núm. 27, de 31.1.1997)
-
Reial decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut als llocs de treball (BOE núm. 97, de 23.4.1997)
-
Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya (DOGC núm. 2.401, de 29.5.1997)
-
Decret 312/1998, d’1 de novembre, pel qual es creen els serveis de prevenció de riscos laborals per al personal al servei de l’Administració de la Generalitat (DOGC núm. 2.784, d’11.12.1998)
-
Decret 183/2000, de 29 de maig, de regulació del servei de prevenció de riscos laborals del Departament d’Ensenyament (DOGC núm. 3.152, d’1.6.2000)
-
Llei 20/1985, de 25 de juliol, de prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència (DOGC núm. 572, de 7.8.1985), modificada per la Llei 10/1991, de 10 de maig (DOGC núm. 1.445, de 22.5.1991) i per la Llei 8/1998, de 10 de juliol (DOGC núm. 2.686, de 22.7.1998)
-
Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries per fer front al tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes de tabac (BOE núm. 309, de 27.12.2005)
Us d’imatges d’alumnes
-
Llei orgànica 1/1982, de 5 de maig, sobre el dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge (BOE núm. 115, de 14.5.1982)
-
Protecció de dades
-
Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal (BOE núm. 281, de 24.11.1995)
-
Reial decret legislatiu 1/1996, de 12 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de propietat intel·lectual (BOE núm. 97, de 22.4.1996)
-
Reglament General de Protecció de Dades (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell
-
Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals.»
Contra el present Acord, es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.