40° / 20° Clar

Història

EL NOM D'ARTESA

El nom d'Artesa s'associa a pastera o lloc enclotat, que s'identificaria amb la seva geografia. Diuen que Artesa és una ciutat perquè havia de quedar coberta per les aigües d'un pantà que es construiria a Salgar. L'única solució per evitar-ho era el nomenament de ciutat, ja que, segons la llei, una ciutat no es podia negar sota l'aigua. Gràcies a l'amistat de Joan Maluquer amb el rei Alfons XII, Artesa va deixar de ser una vila, per convertir-se en una de les ciutats més petita de Catalunya.

EL MUNICIPI

El municipi està situat als peus de la serra prepirinenca del Montsec. El poble d'Artesa de Segre, es troba ubicat en un indret geogràfic peculiar : envoltat per la serralada del Montsec, pel Castellot i pel riu Segre que travessa el nostre municipi, la qual cosa el converteix en un paratge natural de gran interès turístic.

Amb 3.708 habitants (2013), Artesa es troba a la riba Esquerra del riu, al peu del Castellot i a uns 318 metres sobre el nivell del mar.

ELS NUCLIS

Un dels elements que caracteritza el municipi és el gran nombre de nuclis de població que el formen, en total 21, comptant el nucli principal, i l'EMD de Baldomar. Alentorn, Anya, Artesa de Segre, Clua, Colldelrat, Collfred, Comiols, Colònia La Fàbrica, Folquer, la Vedrenya, Montargull, Montmagastre, el Pont d'Alentorn, Sant Marc de Batlliu, Seró, Tudela de Segre, la Vall d'Ariet, Vall-llebrera, Vall-llebrerola, Vernet i Vilves són els 22 nuclis.

ECONOMIA

L'activitat econòmica més important és l'agricultura. Els conreus més importants que es realitzen a la zona són: blat de moro, ordi, hortalisses, melons, alfals i arbres fruiters (com a cultius de regadiu) i blat, ordi, olivera, vinya i civada (com a cultius de secà).

En aquests darrers anys, la ramaderia està assumint un gran importància, sobretot amb l'expansió i consolidació d'explotacions ramaderes i, especialment, les dedicades al bestiar porcí.

La Cooperativa d'Artesa de Segre ha permès i impulsat la comercialització d'alguns productes, com ara pinsos, vi, oli, etc. S'ha convertint en una de les principals indústries del municipi, i al mateix temps, ha aglutinat un gran nombre de pagesos de la comarca.

Altres activitats industrials a destacar són: la indústria del moble, del paper, de l'oli, l'activitat tèxtil ...

Cal destacar també el Polígon Industrial El Pla.

L'activitat comercial també és força important ja que presenta una oferta variada, diversificada, així com competitiva i de qualitat. Els diumenges es celebra el mercat setmanal, i en aquest es concentren gran part de les transaccions comercials.

A més, com és en diumenge, molta gent procedent de les comarques de Ponent i d'altres llocs, aprofita per fer les seves compres

Amb les seus 176 km2 és el municipi més gran de la comarca natural del Segre Mitjà. Pel que fa al nombre d'habitants, és el segon municipi de la Noguera.