28° / 7° Clar

Alentorn

pano_alentorn.jpg

El poble d’Alentorn està situat a poc menys de cinc quilòmetres d’Artesa de Segre, està situat aproximadament a 380m. d’alçada sobre el nivell del mar a la banda dreta del riu Segre i a la falda de la muntanya de Sant Ermengol.

Des d'Artesa i seguint la carretera que porta a Tremp , trobem un trencall a poc menys de cinc quilòmetres, seguint aquest trencall i a més o menys un quilòmetre ens trobem el poble d’Alentorn.

Alentorn té actualment uns 127 habitants, seixanta cinc anys enrera en tenia més de 550.

A mitjans del segle XIX , Alentorn va ser agregat a l’Ajuntament d’Anya, i cap a l’any 1966, els dos, Alentorn i Anya, van ser agregats a l’Ajuntament d’Artesa de Segre.

Pel seu terme passa l’antic camí que anava de Barcelona a Tremp, aquest pont era propietat del Compte de Llar i feia pagar peatge a totes les persones o animal de càrrega.

Als peus dels penya-segats de la serralada del Montsec, s’hi va formar una unitat tectònica que va ser l’origen de les depressions a la Vall d’Àger i de Meià.

La Vall de Meià, on es troba Alentorn, és una vall monoclima ben protegida dels vents i de les fredors intenses del vent del nord; el clima es temperat, però a l’hivern sovint s’hi plana la boira.

La patrona del poble és la Mare de Déu de la Pau, encara que també s’anomena Verge de Trepana.

 

EL TOSSAL DE LES VÍDUES

L'exèrcit sarraí va organitzar un atac a l'antic poble d'Alentorn. Segons diu la tradició van arrasar tot el que van trobar davant i foren passats a tall d'espasa tots els antics pobladors d'aquest lloc que defensaven la posició. Per sort, i en precaució, havien estat posats a resguard les dones i els fills que no servien encara per defensar la posició, que van romandre amagats en una cova. Passada la batalla i retirats els sarraïns, aquelles pobres dones, totes vídues, barrejant els seus plors i el seu dolor amb el dels seus fills, van anar fins al que encara quedava de l'antic poble.

D'entre les runes van treure els cadàvers, dels seus marits i els van enterrar en un tossal proper. A partir d'aquell moment les visites a l'esmentat tossal van ser freqüents ja que anaven a desfogar-se i plorar els recordats estimats marits, i des de llavors se'n diu el Tossal de les Vídues.

tossal1.jpg

ERMITA DE SANT SALVADOR

L´Ermita de Sant Salvador es troba en un paratge molt curiós proper al poble d´Alentorn. Es va construir per rememorar el lloc on es van refugiar els habitants del poble d'Alentorn quant van ésser atacats per l'exèrcit sarraí. Cada dilluns de Pasqua, els alentornins i alentornines pugen a Sant Salvador, on es celebra una missa i es fa el tradicional esmorzar on no hi pot faltar la "Mona".

87816187.jpg

FORQUES

Des de sempre una part de la riquesa no solament d’herència sinó econòmica han estat la creació i posterior venda de forques. Sens dubte Alentorn era el poble de Catalunya i per extensió d’Espanya on s’en feien més i eren les que tenien millor nom, reunien una sèrie de qualitats com lleugeresa, robustesa i sobre tot molt ben fetes , no és d’estranyar que des de sempre, forques és igual que Alentorn.