23° / 8° Clar

Anya

El poble d'Anya és situat a la riba dreta del Segre, a l'altra banda del qual hi ha el poble de Collfred, a 359 m d'altitud. S'arriba al poble per una carretera local que surt de la carretera d'Artesa a Tremp.

Actualment té 27 habitants. Val a dir que hi ha moltes cases de segona residència.

Cap a l’any 1966 Anya va ser agregat a l’Ajuntament d’Artesa de Segre.

L'església parroquial és dedicada a la Mare de Déu de l'Assumpció, amb portal adovellat i absis semicircular. Pertanyé a Sant Pere d'Àger. Un camí entre petites clapes de bosc porta al lloc de Figuerola, on hi ha el fossar i la capella de Sant Marc, romànica, antigament de Sant Joan. Al N del poble hi ha el despoblat de Ramoneda. Prop del poble d'Anya es pot esmentar la capella romànica de Sant Esteve, prop de Paracolls, amb la volta esfondrada. Al lloc conegut per la Mesquida hi ha restes d'una antiga església i de vells sarcòfags.

Cal destacar els boscs, la vall del Riu Segre, el Montsec, terrenys de secà i de regadiu i conreus de vinyes.

Anya celebra la Festa Major el tercer diumenge d'agost; el terce diumenge d'Abril fa un aplec a l'Ermita de Sant Marc, i un altre per la Segona Pasqua.

Té a nivell urbanístic una peculiaritat que el singularitza: l'existència d'uns trulls situats fora de les cases pairals. Es troben uns a l'antiga entrada del poble i altres al costat sud.

Aquestes construccions úniques a l'entorn, poden ser un bon atractiu. A la vegada explica com la vinya va ser un factor econòmic important i que explica com es treballava. Avui en dia aquesta zona està retornant a la vinya, per tant pot ser un bon nucli de connexió entre l'ahir i l'actualitat.

Anya també destaca pels seus carrers empedrats i per l' Església de l'Assumpció.