25° / 10° Intervals de núvols

Colldelrat

tancalaporta.jpg

Colldelrat, Tancalaporta i el santuari de la Mare de Déu de Refet

El poble de Colldelrat (26 habitants a 31/12/2010) a l'Est d'Artesa, és situat al vessant de ponent de la muntanya de Grialó a 495 m d'altitud, al cim de la qual hi ha les restes de l'antic castell de Grialó, una torre de planta quadrada amb bell aparell.

Prop seu hi ha les ruïnes de la capella de Sant Miquel de Grialó, d'una nau, amb la volta esfondrada, que conserva l'absis amb l’arc triomfal. Aquesta església és documentada el 1053.
La masia de Tancalaporta és situada al límit del terme amb el d'Oliola i el d'Agramunt (al sector de la Donzell d'Urgell). És emplaçada prop d'un coll entre el puig de Masbell, ja a Oliola, i el tossal de ponent, a 499 m, per sobre dels quals, baixant pel coll, passa un antic camí ramader. El mas té la capella de Sant Jaume, amb portal adovellat.
Als vessants més meridionals de la muntanya de Grialó hi ha el santuari de la Mare de Déu de Refet, reedificat el 1765 sobre una església anterior. S'hi venera una talla de la Mare de Déu, romànica. Hom hi celebra un aplec el Dilluns de Pasqua. Prop del santuari hi havia l'alzina de Refet, notable exemplar.

L’any 1971 va passar a formar part d’Artesa de Segre.