29° / 10° Clar

El Pont d'Alentorn

Hi passa la carretera d’Artesa de Segre a Vilanova de Meià que travessa el Segre per l’antic pont d’Alentorn, destruït a la Primera Guerra Carlina i reconstruït després.

Aquest pont fou construït fa un segle i substituí l’antic pont situate uns doscents metres avall direcció Vernet (actualment encara es conserven restes d’alguns pilars), el qual fou aixecat a mitjans del segle XVIII pel Marquès de l’Ensenada. A l’antic pont s’hi accedia des del vell camí de Tremp que passava per l’horta d’Artesa.

La importància d’aquest viaducto sobre el riu Segre radicava en què llavors era el pas principal per anar des de la plana de Lleida als Pallars (en aquells temps no existien ni la carretera del Doll ni la de Ponts-Folquer) i era el camí principal emprat pels viatgers que feien el trajecte pla-muntanya i viceversa (l’altra alternativa era la vella i sinuosa carretera dels Terradets que passava per Àger).

El Pont d’Alentorn sofrí danys considerables durant la Guerra Civil (1936-1939), a causa dels bombardejos. Durant la retirada dels batallons republicans de la zona d’Artesa (desembre de 1938-gener de 1939), les tropes feren volar el pas, per impedir l’avanç de les nacionals.

Les obres de reconstrucció del pont foren adjudicades es varen reconstruir les arcades ensorrades, va reforçar els pilars deteriorats, va fer voreres i va col.locar baranes. Provisionalment, es va construir un pont de fusta de tres metres d’ample, que permetia el pas de persones per damunt del riu.

Aquest majestuós pont va ser la primera gran obra pública refeta després de la Guerra Civil a casa nostra i va permetre revitalitzar el moviment de persones i mercaderies de la plana a la muntanya.