29° / 14° Intervalos nubosos con lluvia escasa

Folquer

Com passa en altres indrets del nostre municipi, Folquer no és pròpiament un poble, és un conjunt de masos pertanyents a l’antic municipi d’Anya i escampats entre Montargull i Comiols. Folquer és una paraula derivada, segons l’Onomasticon Cataloniae d’en Coromines, del nom propi de persona germànic Fulkhari.

A 21/12/2010 Folquer comptava amb 6 habitants.

Per situar-nos ràpidament sobre el mapa, direm que està ubicat a les vores de la carretera d’Artesa a Tremp, la L-512, a l’alçada del ramal que porta a Ponts, la C-1412. Bàsicament, aquest nucli el formen els hostals de Dalt i el de Baix, a peu de carretera, davant del desviament que porta a Ponts.

Una altra circumstància representativa de la història del lloc era la seva condició de punt de parada de la diligència que feia la ruta entre Artesa i Tremp. Les cròniques de finals del XIX i principis del XX ens transcriuen que aquesta ruta no estava exempta d’assalts, robatoris i fins i tot assassinats comesos per bandits refugiats a la serra de Comiols, als quals no els feia cap recança atacar la diligència.