29° / 14° Nuboso con lluvia escasa

La Colònia de la Fàbrica

La Colònia de la Fàbrica està situada a 337 metres sobre una àmplia terrassa entre el riu Segre i el canal d’Urgell, als peus del tossal de Conill. El nucli es troba aproximadament a 2 km al nor-est d’Artesa de Segre i s’hi accedeix per la carretera que mena a Tremp, just al desviament de la ruta que ens condueix a Vilves i Collfred.

Les seves coordenades UTM (ED-50) són X:340510 Y:4641840.

Al 1906 es construí la Fàbrica de Filats de l’empresa Vda.Tolrà i el seguit d’edificis que configurarien el conjunt arquitectònic de la Colònia tèxtil d’Artesa de Segre, que després fou Hilaturas del Segre, SA, l’any 1945. Aquesta indústria assolí el nombre de 320 treballadors en l’època de més gran esplendor. Durant la guerra civil la fàbrica va ser col.lectivitzada i va servir de seu de l’XIè batalló de l’exèrcit republicà. A més d’utilitzar els seus pasadissos subterranis com refugi antiaeri, per les seves instal.lacions hi va passar Dolores Ibarrurri, la passionària. Al 1967, després de dos anys de crisi econòmica La Fàbrica va haver de tancar les portes després de 61 anys d’activitat.

Al marge de la singularitat de ser l’únic conjunt arquitectònic d’aquest tipus a la demarcació de Lleida, la Colònia de La Fàbrica té un important espai dins la història, l’arquitectura i l’economia a la Lleida del segle XX.

Des d’aleshores, quan les instal·lacions es van abandonar, fins avui s’ha produït la reviscolada que ha tornat a donar a la zona la condició de nucli habitat.