29° / 10° Clar

La Vedrenya

A La Vedrenya s’hi accedeix sortint des d’Artesa de Segre per la carretera de Tremp fins el trencant de la dreta que indica Montmagastre, en total 10 minuts de recorregut en cotxe. A 2,700 quilòmetres des de que hem agafat el trencant de Montmagastre trobem a la dreta un cartell que senyalitza La Vedrenya (mas i església). La Vedrenya, és un nucli del municipi d’Artesa de Segre caracteritzat per la dispersió de les seves masies.

mare de deu vedrenya 8.jpg

Església romànica dedicada a la Mare de Déu, ben conservada, restaurada i amb cementiri adossat i on es pot trobar encara una estela discoïdal (una de les poques que es conserven a la zona). Curiós el seu campanar d’espadanya de dos ulls un dels quals conté una campana d’obús. La planta de l’església té afegit al costat de ponent un cos descobert que data del segle XVII i també, molt curiós, dins de l’església, entrant a l’esquerra, penjat a la paret un mecanisme on segons els veïns de l’indret hi havia penjades unes campanetes que guarien el mal de cap a aquell que les tocava. Actualment hi resta el mecanisme però no hi són les campanes.

Apareix documentada per primera vegada el 1135.

camapanar la vedrenya 3.jpg

Diu la tradició que la Mare de Déu de la Vedrenya fou una imatge trobada per un pastor dalt d’un arbre, i se celebra la seva festivitat el dia 8 de setembre.

El dilluns de pasqua també es celebra un aplec.