30° / 13° Núvols

Tudela de Segre

El poble de Tudela de Segre està situat dalt d’un turó (a 449 m d’altitud) que s’aixeca al vessant esquerra del riu, i compta amb 91 habitants (a 31/12/2010)

Un cavaller Pere de Tudela, que acompanyà el comte Ermengol VI d'Urgell en la conquesta del Segrià, rebé del seu senyor unes cases a Lleida entre els anys 1150 i 1158. Aquest cavaller devia pertànyer molt possiblement al llinatge dels castlans de Tudela de Segre, que posseïen a més altres castells.

El castell de Tudela és documentat el 1172 en el testament sacramental de Ramon Bernat pel qual aquest llegava a la seva vídua Ermessenda, en usdefruit, la meitat del castell de Seró i, al seu fill Ramon, els castells d'Oliola, Puigverd i Tudela.

El 1178, a Lleida, en un conveni entre Alfons el Cast i Berenguer de Fluvià, signen els seus castlans Pere i Berenguer de Tudela. Aquest darrer apareix el 1180 vinculat a l'orde del Temple. El 1193 el castell de Tudela era, en alou, de Guerau Alemany de Cervelló i el 1204 la senyoria jurisdiccional pertanyia al vescomte de Cabrera. El 1365 el lloc i el castell pertanyien a P. d'Olmar. A la fi del segle XVI i la primeria del XVII era senyor de Tudela el noble Francesc Gilabert i d'Alentorn, que fou diputat de la Generalitat de Catalunya i tractadista político-econòmic. Al començament del segle XI la senyoria de Tudela era del marquès de Barberà. Durant la Guerra Civil aquest castell va fer les funcions d’escola militar i centre de control estratègic de les forces republicanes, i les seves parets conserven dibuixos i gràfics de gran valor.

croquis foto castell-tudela.jpg

La població antiga era emmurallada. En l'actualitat, de la dita muralla es conserva el portal d'accés, obert en una torre de planta quadrada, amb contraforts, i obra potser del segle XIV.

tudela.jpg

L'església parroquial és dedicada a Sant Pere. Pagava delmes i primícies a Sant Pere d'Àger almenys des del segle XIV (1 309) fins al 1806.

esglsia tudela.jpg

No gaire lluny del poble hi ha la capella de Santa Fe, d'una nau, coberta de doble vessant i portal adovellat.

El poble celebra la festa major el primer dissabte de setembre.