33° / 18° Poc tapat

Vilves

El poble se situa a l'esquerra del riu Segre, vora el canal d'Urgell a l'est del terme municipal. La carretera LV-5121 és la seva principal via de comunicació.

El castell de Vilves

Se situa al centre del poble, dins d'una propietat privada. L'únic element que es conserva de l'antic castell és la torre, de planta gairebé quadrada i d'una alçada d’uns 10 m. (fou escapçada a principis del segle XX) que la fa visible des del carrer.

Les referències documentals són escasses i uneixen la història del poble amb la del castell. Vilves pertanyia al vescomtat d'Àger com a fortalesa o torre dependent del castell d'Artesa. L'any 1131 el vescomte Guerau II de Cabrera deixa en herència el castell de Vilves, juntament amb els de Comiols, Collfred i Anya, al seu fill Ponç II de Cabrera.

A principis del segle XV resta en mans dels comtes d'Urgell quan Ferran d'Antequera, després de la derrota de Jaume II d'Urgell, concedeix el lloc a Francesc de Vilamarí. L'any 1532 el monestir de Montserrat compra Vilves i Collfred amb la jurisdicció civil i criminal per 3 900 sous. Mantindrà el domini sobre Vilves fins al segle XIX.

a foto-castellvilves.jpg