30° / 13° Núvols

Sant Romà de Comiols

Captura de pantalla 2020-12-02 a las 13.51.43.png

  • Nom: Sant Romà de Comiols.
  • Municipi: Comiols( Artesa de Segre).
  • Comarca: Noguera.
  • Altitud: 940 m.
  • Coordenades: E342926  N 465414.
  • Com arribar-hi: Procedents d'Artesa de Segre, i amb direcció a Tremp , primer per la carretera L-512 i després per la C1412b, just a l'alçada del punt quilomètric 28, (Abans d'arribar a dalt de tot del port de Comiols, on hi ha la benzinera Cap de la Serra – tancada -), a l'esquerra mateix hi ha un cartell indicatiu: St. Romà de Comiols. Prenem una pista de terra, perfectament transitable. Una senyal ens indicarà, a l'esquerra: Poble Vell de Comiols. Continuem per la pista, on ara a la nostra dreta hi ha un tancat, delimitant un parc de plaques solars. A la fi d'aquest tancat és on cal estar atent, doncs aquí ens podríem despistar una mica. (Fins aquí, des de la ctra. general, hi ha 1 Km. aproximadament) Cal seguir recte, deixant a la nostre esquerre uns quants arbres. Aquí la pista quasi desapareix i es transforma en una ampla planura, pedregosa, que hem de seguir, de manera intuïtiva cap avall. A la nostra dreta ens acompanya una petita torrentera, on a l'altre costat hi ha una gran casa de tres plantes amb 2 finestres a cada planta. Al cap d'uns 200 metres, aproximadament, tornem a trobar de nou, de manera precisa, el camí, la pista de muntanya. Al cap d'uns 2,2 km. arribarem a les restes del poble de Comiols, on podrem aparcar còmodament.

Captura de pantalla 2020-12-02 a las 13.52.45.png

L’església, ara restaurada, data del segle XI i s’adscriu dins l’estil llombard. Consta d’una sola nau amb una peculiar capçalera trevolada a llevant. Cobreix la nau una volta de canó semicircular, reforçada per tres arcs torals. A cada costat de la nau hi ha tres arcs formers, un dels quals emmarca la porta, i en els dos més orientals s’hi obren sengles absidioles semicirculars, precedides per un arc presbiteral, de manera que es forma una obertura absidal de doble arc.
La porta, molt ampla i d’arc de mig punt adovellat, és a la façana sud. A ponent s’alça un campanar de cadireta de dos ulls. Sota el ràfec del mur nord, per sobre l’absidiola, hi ha una filada d’opus spicatum. Cal parar atenció al paviment de lloses, que sembla el primitiu.