29° / 14° Clar

Castell i Església de Sant Miquel de Montmagastre

Captura de pantalla 2020-12-02 a las 14.17.28.png

  • Nom: Castell i Esglèsia de Sant Miquel de Montmagastre.
  • Castell d'estil medieval construït  a principis del segle X i declarat BCIN l'any 1949.
  • Municipi: Montmagastre ( Artesa de Segre).
  • Comarca: Noguera.
  • Altitud: 745 m.
  • Coordenades: E345073  N 4648988.
  • Com arribar-hi: Sortim d’Artesa de Segre per la carretera de Tremp fins el trencant de la dreta que indica Montmagastre.Arribem a Montmagastre. Per visitar la canònica i el castell s’ha de fer a peu amb pujada molt pronunciada. Es pot pujar per qualsevol indret però es pot trobar trams plens de bardisses i roques. Recomanem petit sender que surt just darrera el dipòsit vell (no el metàl.lic).La pujada és dreta i cal agafar-s’ho amb calma. Un cop a la canóniga podem descansar i visitar-la amb calma ja que el lloc val la pena.Un cop hem fet visita de la canònica podem acabar de fer el cim on hi ha el castell.

Captura de pantalla 2020-12-02 a las 14.17.52.png


Conjunt arquitectònic que es troba en estat de ruïna. Les poques restes conservades del castell (en queden només fonaments de murs al penyal coronat per l'Església de Sant Miquel) fan suposar que aquest castell devia seguir la mateixa tipologia dels castells fronteres de la zona, amb un torre circular i recinte. La torre devia estar ubicada al SE de la part més alta de la muntanya, i per les restes que en queden devia fer uns 6m de diàmetre, el que es veu avui dia són les restes del mur ensorrat que fan uns 2 m d'alçada. De l'edificació original hi ha les restes a la banda de migdia. Al NE de la torre hi havia un recinte de planta rectangular, en aquest lloc encara s'observen les restes del mur exterior d'uns 2m d'alçada, fets amb carreus de bona mida, però molt erosionats. El conjunt va quedar força malmès per les trinxeres que s'hi van practicar durant la Guerra Civil de 1936-1939.


L'Església de Sant Miquel de Montmagastre és un edifici d'una sola nau, força llarga. Una inscripció de 1643 en una dovella d'una porta indica una data de reconstrucció de la part de ponent. La part de llevant de l'actual edifici, feta damunt unes estructures anttigues parcialment aprofitades, sembla que correspon a ña construcció d'època medieval resolta amb l'aplicació d'unes formes arquitectòniques datables a final del segle XI. Conserva part de la volta de canó lleugerament apuntada. El mur nord presenta la construcció de dues capelles, mentre que al mur sud hi ha dues finestres de doble esqueixada flanquejant una absidiola. Capçalera amb absis semicircular, de tres absidioles separades per columnes, que sembla ser construït damunt unes estructures preexistents. La porta d'accés a l'edifici és de mig punt i s'obre al mur de ponent. Sota la nau hi ha una estança independent a l'esglèsia feta probablement per anivellar el terreny. La part de ponent, relacionada amb la reforma del segle XVII, era coberta amb voltes de rajol i llunetes, ara desaparegudes. S'hi troba el campanar, també molt malmès i diferents capelles i sales.


A la muntanya de Montmagastre, a més del conjunt format pel castell i l'esglèsia de Sant Miquel, es troben també les restes del cementiri, de l'antic poble, els antics bancals dels camps de correus els camins de ferradura que portaven al poble, i també les trinxeres excavades durant la guerra Civil.