29° / 14° Nuboso con lluvia escasa

Església de Sant Gil de Folquer

IMG_3661.jpg

  • Nom: Església de Sant Gil.
  • Població: Folquer (Artesa de Segre).
  • Comarca: Noguera.
  • Altitud: 694 m.
  • Coordenades: E344065 N4652372.

Per situar-nos ràpidament sobre el mapa, direm que està ubicat a les vores de la carretera d’Artesa a Tremp, la L-512, a l’alçada del ramal que porta a Ponts, la C-1412.

La bibliografia existent d’aquesta esglèsia pràcticament és nul.la. Algun historiador comenta que l’església sorgeix de la reconquista sota la senyoria de Montmagastre, conquerida o edificada al s.XI. A més, dóna a entendre que es reconstruí en les centúries següents.

IMG_3662.jpg

Ara bé, observant l’estructura d’aquesta església, tot i que el campanar i la finestra de la capella, adossada a ponent, estan bastits amb models del romànic; la planta rectangular sense absis i altres elements de la façana ens fan pensar que no fou erigida a l’edat mitjana, sinó que podríem considerar com a data de construcció l’any 1625, gravat sota la creu esculpida a la dovella central de la porta d’entrada.

Aquesta esglèsia de planta rectangular, orientada al quadrant nord-est, als 310º, està complementada per una capella que gairebé ocupa la meitat de la llargada del mur, a ponent. Al frontis hi observem, com en altres esglésies del municipi, el característic conjunt renaixentista de porta dovellada, fornícula i rosetó.

A l’altre costat de l’església, a llevant, durant el primer terç del s.XX hi havia la casa del rector: un petit habitacle del qual encara hi queden les restes cobertes de vegetació, a més de la porta tapada, que comunicava la casa amb el temple.