29° / 14° Clar

Altres zones d'interès

LA CARRETERA

És l’eix vertebrador d’Artesa i adopta el nom de la carretera d’Agramunt, o bé la de Ponts segons el tram. És una de les parts més importants del centre comercial de la ciutat.

ESCOLES VELLES

Edifici obra de la Mancomunitat de Catalunya que fou construït l’any 1920. Va funcionar com a Escola Nacional Graduada fins el 1975. On antigament hi havia el pati de jocs, s’hi troba una plaça. Actualment és la seu social d’algunes entitats i equipaments municipals.

BIBLIOTECA MUNICIPAL JOAN MALUQUER I VILADOT

La biblioteca ocupa el lloc on hi havia l’Ajuntament. Duran molt de temps va ser la seu del Club de Lectures (fundat el 1961).

El 1986 fou inaugurada pel President de la Generalitat. Va rebre el nom del polític Joan Maluquer i Viladot, conegut com Don Juanito, personatge molt vinculat a Artesa i Collfred que fundà el partit Monàrquic Autonomista i fou president de la Diputació.

L’ANTIGA “CASETA DELS POBRES”

L’antic Hospital, conegut popularment com la “caseta dels pobres” , és troba on hi ha l’actual seu de l’ADF Sant Mamet. Fou aixopluc de passavolants fins a meitats del s. XX. Uns 50m. més avall i a la mateixa mà, a mitja riba, també s’hi pot apreciar altre refugi amb volta adovellada que complia la mateixa funció que l’anterior. Aquesta zona quedava fora vila.

AVINGUDA EDUARD MALUQUER

Aquest carrer té el seu inici a les Escoles Velles i arriba fins al camp d’esports municipals. En aquest carrer hi ha ubicats diversos edificis com el Casal de Gent Gran, la Llar-residència d’Avis i les oficines de la Cooperativa del Camp d’Artesa de Segre.

CAMP D’ESPORTS

Complex poliesportiu que acull el camp de futbol, una pista esportiva descoberta i les piscines municipals.

UNA PASSEJADA AL CASTELLOT

Des de la carretera cal pujar les escales del carrer Sant Jordi (conegudes com les escales del Fonset). En aquest indret hi ha una casa nomenada Ca la Sis Rals (nom que li ve donat perquè hi havia una dona que hi exercia l’ofici més antic del món i cobrava aquesta quantitat als seus clients).

Des d’aquí es pot iniciar una ruta a peu d’uns 20-25 minuts que ens portarà al cim del turó que corona la ciutat, indret conegut com “lo Castellot”. Des d’aquí podrem gaudir d’una admirable vista panoràmica de la ciutat i de les rodalies.

En aquest punt, antigament, hi va haver un assentament andalusí, el qual va ser enderrocat durant la primera guerra carlina. Actualment, en queden pocs testimonis d’aquell assentament.

En aquest mateix paratge també es poden visitar dos punts més: la Roca del Cudós on es conmemora l’11 de setembre amb la penjada de la senyera dalt de la roca, i el Forat Rodó.

imagen 015.jpg