Comiols - Folquer - Vall-llebrerola - Vall-llebrera
TIPUS RUTA: en cotxe per carretera asfaltada i algun tram es pot fer caminant si bé a tot arreu s’hi pot accedir amb el vehicle.
RECORREGUT: Artesa de Segre – Comiols – Folquer – Vall-Llebrerola – Vall-Llebrera.
PUNTS D’INTERÈS: Restes del poble de Comiols, castell i església de Sant Romà; Sant Gil de Folquer; Sant Serni de Vall-llebrerola i portal d’entrada al poble de Vall-Llebrerola; Nucli medieval de Vall-Llebrera.
DESCRIPCIÓ DE LA RUTA:
Per arribar a Comiols cal agafar la carretera L-512 en direcció a Tremp. Abans d'arribar al coll ens trobem a l'esquerra el trencant que indica Comiols a 3 kilòmetres. La pista es troba en bon estat per la qual cosa podem arribar fins a la mateixa cinglera on és ubicat l'antic poble en cotxe.
Ens trobem en un paratge excepcional on sobre la cinglera s’hi construí el poble aprofitant l’orografia de l’indret que li feia de defensa natural. A un extrem s’hi ubica l’església romànica de Sant Romà de Comiols perfectament restaurada, sense transformacions posteriors que n’alterin l’estructura alt-medieval i resta oberta a tothom. L’edifici s’avé perfectament amb les formes de plenitud del s.XI, dins l’estil llombard però desproveït de la seva concepció ornamental i resolt amb sobrietat i un gran domini dels recursos espacials i constructius de l’arquitectura del seu temps. Aquesta església depengué de l’abadia de Sant Pere d’Àger.
A l'altre extrem i separat pel poble enderrocat s'hi aixequen les restes del castell, una torre circular de grans dimensions. És parada obligatòria a tothom que passa per aquest indret no només per la singularitat de la seva ubicació i pel seu patrimoni sinó també per l'excepcional mirador sobre la plana del Segre.
A deu kilòmetres tornant cap a Artesa de Segre hi ha el poblat disseminat de Folquer. Per visitar Sant Gil de Folquer hem de trencar després del trencant de la carretera que enllaça amb la Baronia i al primer revolt a mà esquerra agafem la pista que duu a la Casa Gran de Comiols. Abans d'arribar-hi a l'esquerra ja hi veiem Sant Gil, restaurada i ben conservada, amb un curiós campanar amb una campana d'obús.
Baixant cap Artesa trobem a la dreta el trencant de Vall-Llebrerola. Podem deixar el cotxe a peu de carretera i caminar els 400 metres fins al nucli, ja que hi ha poc espai per aparcar. Destacar l'església romànica de Sant Serni restaurada, senzilla, d'una sola nau, coberta amb volta de canó coronada per un campanar d'espardenya i datada a la fi de s.XI.
En sortir donarem un tomb pel carrer principal que conserva tot l’encant d’un poble medieval amb porta d’entrada al poble al fons. També als peus de l’església s’ha conservat i dignificat l’antic forn de pa comunal.
Tornant amb el cotxe i a un quilòmetre carretera avall entrem a Vall-Llebrera. També és visita obligada. Podem deixar el cotxe a la plaça de l’església dedicada a Sant Ponç i datada al s.XVI i pujar pel carrer Major i endinsar-nos en l’estructura d’un poble medieval que encara conserva part dels carrers estrets i empedrats, la porta d’accés a la vila closa i portes adovellades amb escuts que daten del s.XVI.